divendres, de novembre 04, 2011

DE LES TIC A LES TAC. CEP DE PALMA 4 DE NOVEMBRE DE 2011



El desplegament de la Llei Orgànica d'Educació (LOE) defineix la competència digital i de tractament de la informació com una de les vuit competències bàsiques per a l'alumnat. Entre les funcions del professorat, està la d'utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació, que s'han de conèixer i dominar com a eina metodològica.
En aquesta Jornada es tracta de posar les tecnologies al servei d’una millora en els processos d’ensenyament-aprenentatge, avaluació i organització, que es desenvolupen al centre i a l’aula. L’ús que se’n faci d’aquestes i del seu potencial com a agents de canvi metodològic, permetrà identificar actuacions més innovadores des del punt de vista educatiu.
Per treure profit d'aquests nous entorns, professorat i alumnat hem d'ensenyar i aprendre SOBRE, DE i AMB les tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement. El context social i tecnològic en el que estem immersos, reclama del professorat noves competències professionals.
Per respondre a aquest repte, hem dissenyat aquesta Jornada, que és l’inici d’una sèrie d’activitats formatives en consonància a les recents dotacions digitals, i, que aporten nous recursos i entorns d'aprenentatge basats en tecnologies interactives, on es combinen diversos elements: pissarres digitals, recursos interactius, programari lliure, equipaments mòbils, aplicacions i serveis de la web 2.0.
Per a la Jornada del dia 4 de novembre comptàrem amb la presència del Sr. Jordi Vivancos Martí, Cap de l'Àrea de Tecnologies per a l'Aprenentatge i el coneixement del Departament de la Generalitat de Catalunya, i, amb el Sr. Xavier Suñé Suñé, Assessor del Centre de Recursos del Tarragonés.


El dia 4 de novembre de 2011, al CEP de Palma, s'organitzà una Jornada formativa, adreçada a coordinadors TIC de centres públics i concertats de l'àmbit del CEP de Palma, per intentar introduir el projecte que des del Centre de Professorat es vol impulsar per introduir les Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement a l'aula.
Aquest projecte intenta recollir les diferents demandes dels centres per treballar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (Pissarres Digitals Interactives, Ubuntu, Eines de la web 2.0), però amb una proposta més ambiciosa que intenta donar una passa més, mitjançant la introducció de propostes d'ensenyament i d'aprenentatge mitjançant les Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement. A continuació queda detallat el projecte en aquesta presentació

La Jornada la va començar a les 9'30 del matí, i va tenir ressó per part de diferents diaris:

DIARIO DE MALLORCA (diari a l'escola)
a càrrec de J. Mateu


ÚLTIMA HORA (el micro en el cole)
a càrrec de Mateu Zanoguera





Va començar la sessió JORDI VIVANCOS



En Jordi Vivancos va començar fent un repàs sobre els diferents aspectes a treballar en les TIC i els canvis que impliquen  a nivell de centres educatius per a poder introduir les TAC. Hem de tenir present que les Tecnologies no són exclusivament les eines que hem d'emprar, sinó que s'ha de tenir en compte les aplicacions, el programari, els processos a seguir i el conjunt de recursos a aplicar. De tal forma que aconseguim passar per diferents fases:
a) Incorporació de les TIC 
b) Integració de les TIC en el procés d'aprenentatge
c) Impregnació de la TAC en el procés d'ensenyament-aprenentatge



 
View more presentations from Jordi Adell